Koncernen redovisar resultat på 3,1 mnkr för 2018

Koncernen Öckerö Fastigheter redovisar ett bra positivt resultat för år 2018. Årsredovisningen finns att läsa på hemsidan.

Året har präglats av många satsningar på underhåll. Totalt har vi gjort större och mindre insatser i ett sextiotal lägenheter. Genomsnittligt underhåll för bostäder uppgick till 611 kronor per kvadratmeter vilket är betydligt över normalvärden för allmännyttiga bostadsbolag. Detta är ett led i att fortsätta satsa på underhåll av såväl bostäder som lokaler när förutsättningar finns.

Under året amorterades lån för 51,3 mnkr vilket innebär att skuldsättningen minskat. I bokslutet är ungefär 60 % av fastigheternas marknadsvärde belånade. Övrig del är finansierade med egna medel. Totalt marknadsvärde är bedömt till 1 579 mnkr.

- Resultatutvecklingen är positiv för koncernen efter att ha haft ett par tuffa år med nästan inga hyresökningar och kraftiga kostnadsökningar inom fastighetssektorn, säger koncernens VD, Hans Andreasson.

Driftnettot för 2018 ökade med 4,7 mnkr jämfört med 2018 vilket innebär att genomsnittlig direktavkastning på bokförda värden uppgick till 6,5 %. Kassalikviditeten är god med 36,8 mnkr på bankkontot vilket kommer behövas under 2019 då ett flertal investeringsprojekt genomförs.

Under 2018 färdigställdes ombyggnationen av gamla vårdcentralen till fritidsgård, kontor och mopedgarage. Dessutom byggdes rehabs gamla lokaler på Hedens by om till korttidsboende. Ombyggnationen av hörsalen till Familjecentral genomfördes också i huvudsak under 2018. Fiberutbyggnaden fortsatte under 2018 med Rörö och Källö-Knippla och fortsätter under 2019 med Hyppeln och Kalvsund.

Under 2018 anslöt sig bolaget till Allmännyttans klimatinitiativ med ambitioner att vara en part i att minska fastighetsbranschens klimatpåverkan. Dessutom påbörjades investeringen i laddinfrastruktur. 26 laddpunkter var i drift vid årsskiftet och fortsätter under 2019.

Vid årsskiftet fanns 1 637 personer anmälda i bolagets bostadskö. Av dessa hade 54 % anmält postadress inom Öckerö kommun. Lokalerna står för 68 % av omsättningen och motsvarande siffror för bostäder är 19 % och stadsnät 3 %.

Förstora bilden

Resultaträkning för koncernen från Årsredovisningen

Senast uppdaterad:

Statistik i korthet

(klicka på bild för att zooma)

Förstora bilden

Populärversion av årsredovisning

(klicka för att öppna)