Information om säkerheten vid våra objekt som just nu rivs

Vi har fått en förfrågan om vilka arbetsmiljöregler som gäller vid våra fastigheter som rivs. Vi svarar här kort i detta ärende.

I våras ansökte Öckerö Fastigheter om rivningslov för fastigheterna Ankaret, Minnessten, Optimisten och Tumlaren. Under sommaren genomfördes upphandling av rivningsentreprenör. Efter sommaren hade bolaget erhållit rivningslov för samtliga fyra objekt och två entreprenörer tilldelades kontrakt. Delete, som är ett av nordens största bolag inom rivning och sanering, tilldelades kontrakt för Minnessten, Optimisten och Tumlaren. Erlandssson, som är en medelstor entreprenadfirm i Göteborgsområdet, tilldelades kontraktet för Ankaret. De parametrar som utvärderades var förutom skallkrav i form av organisation och historiska erfaranheter det bolag som för varje objekt lämnat det mest ekonomiskt fördelakiga priset.

Rivningsentreprenaderna bedrivs enligt standardkontraktet ABT06 (Allmänna bestämmelser för totalentreprenad). I respektive avtal framgår att entreprenören ansvarar för arbetsmiljön vid respektive entreprenad. Där i ligger att ha en godkänd byggarbetsplatssamordnare enligt BAS-U respektive BAS-P.

Bolagets projektledare gör löpande platsbesök men har efter att förfrågningar inkommit också genomfört ett särskilt besök där inga väsentliga felaktigheter kunnat observeras. Bolaget har dock under dagen påmint de bägge entreprenörerna att ha kontroll på att sina anställda och underentreprenörer så att de har den utbildning och de resurser som behövs för en fullgod arbetsmiljö. I detta inkluderas godkänd skyddsutrustning såsom skor, glasögon och hjälm.

Om felaktigheter kan konstateras kommer ärendet åter att aktiveras med entreprenörerna och bolaget kommer, enligt tidigare planer, fortsätta göra platsbesök för att kontrollera både arbetets genomförande och arbetsmiljön.

Vid ytterligare frågor hänvisas till projektchef Peter Albinsson på peter.albinsson@ockero.se.

Senast uppdaterad: