Information om arbetet med Bergmans moduler

Öckerö kommun har beslutat att evakuera åtta boende på Bergmans moduler med anledning av misstänkta brister i inomhusmiljön. Öckerö Fastigheter informerar om ärendet.

Under våren 2013 genomförde dåvarande Öckerö Bostads AB (idag Öckerö Fastighets AB) en upphandling på uppdrag av Öckerö kommun av 8 tillfälliga boendeplatser till Bergmans gruppboende. Vinnande anbudsgivare etablerade därefter modulerna för inflytt senare under året.

Under relativt lång period har det vid oväder noterats inläckage i bland annat skarvar mellan de olika modulerna. I november 2016 beslöt bolaget att ta in extern expertis i form av en byggdoktor som gjorde mätningar och fysiska inventeringar av lokalerna. I samråd med moduluthyraren togs ytterligare prover och en första handlingsplan i form av reparationer och en större städning genomfördes.

Efter besiktningar i en lägenhet under våren 2017 noterades skador, varefter en ny handlingsplan togs fram. Under våren och sommaren 2017 genomförde moduluthyraren en genomgående renovering där utrymmen gicks över, skadat material byttes ut och saneringsåtgärder utfördes. Innan återinflytt påbörjades gjordes nya mätningar som påvisade normala värden och verksamheten tog åter lokalerna i bruk.

Efter ett par veckors verksamhet fick bolaget åter larm om upplevda hälsoproblem och verksamheten tog beslut att evakuera lokalerna på nytt. Bolaget har nu åter gjort mätningar som påvisar normala värden men har därefter åter tagit in samma expertis i form av byggdoktor för att göra en ny genomgång av lokalerna.

Bland annat kommer personal att intervjuas, enkätundersökningar genomföras och det kommer att göras kompletterande mätningar och nya besiktningar. Detta för att klargöra vad personal och brukare reagerar på. I dagsläget finns ingen specificerad tidplan för när en ny åtgärdsplan kan vara klar.

För frågor om verksamhetens hantering hänvisas till socialförvaltningen vid Öckerö kommun och för frågor om bolagets insatser hänvisas till VD Hans Andreasson på 031-764 56 17 eller hans.andreasson@ockero.se.

Mer information finns att läsa på Öckerö kommuns hemsida

Senast uppdaterad: