Glöm inte att släcka ljusen!

Att lysa upp vintermörkret med levande ljus är mysigt. Men se till att vara försiktig. Under december och januari ökar antalet bostadsbränder på grund av levande ljus dramatiskt. Brandvarnare räddar liv – om du inte har brandvarnare, kom in till oss och hämta en!

Ta för vana att alltid kontrollera din brandvarnare i adventstider, och följ Brandskyddsföreningens råd. Har du ingen brandvarnare? Kom in till oss på kontoret och hämta en. Du får den gratis av oss, men när det är dags att byta batterier, får du stå för nya batterier själv.
– Skulle du av någon anledning ha svårt att montera den själv, är det bara att höra av sig till oss så hjälper vi dig, säger Morgan Islander på Öckerö Fastigheter. Morgan har själv tidigare arbetat som deltidsbrandman och uppmanar alla att vara försiktiga med levande ljus, och att aldrig lämna ett brinnande ljus utan uppsikt.
– Jag har själv sett värmeljus explodera och fara iväg och landa på en matta.
Så var rädda om er – och följ våra tips och brandskyddsföreningens råd nedan:

 

Viktigaste tipset – minimera risken för att branden överhuvudtaget startar. Var noga med att släcka ljusen, och lämna aldrig levande ljus obevakade. Läman aldrig barn ensamma med levande ljus.

 

 

 

En brandvarnare varnar dig om det börjar brinna. Brandvarnaren ska vara placerad så att den väcker dig om du sover och sitta i taket minst 50 centimeter ut från närmaste vägg. Kontrollera ofta att brandvarnaren fungerar.

En brandfilt kan rädda liv! Brandfilten kan man till exempel använda för att släcka bränder på spisen eller i elektronik, eller om det brinner i en persons kläder. Man täcker försiktigt över det som brinner och kväver elden.

En brandsläckare kan släcka mindre bränder i en bostad. I dag finns massor av designade släckare i olika storlekar att köpa. Vi rekommenderar pulversläckare om minst 6 kilo.

 


Goda råd från Brandskyddsföreningen

  •  Testa att brandvarnaren fungerar. Om den inte tjuter – byt batterier!
  • Tänd bara levande ljus i obrännbara ljusstakar, utan brandfarliga dekorationer.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Det gäller även värmeljus, som plötsligt kan få höga lågor.
  • Ställ inte ljusen för nära gardiner eller på tv:n.
  • Se till att ljusen står stadigt.
  • Sätt aldrig många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat.
  • Julgransbelysning och elektriska adventsljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut kontakten. Skruva inte ur glödlampor för att släcka.

Senast uppdaterad: 2017-12-01 14.28