Blommor på balkongen.

Nystart på balkongen efter semestern

Trötta blommor på balkongen efter semestern? Passa på att plantera tåliga växter som klarar några frostnätter redan nu, och njut av sensommaren med fräscha planteringar.

När du ska välja växter till utomhusplanteringar på sensommaren och hösten är det smart att välja en bas som håller sig fin även efter att de första frostnätterna har kommit. Många växter är vackra långt in på vintern.

För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Om du planterar nya växter i ett kärl där det redan växt andra växter under sommaren rensar du först bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och fyll på med ny planteringsjord.

Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Några sensommartips:

Prydnadsgräs – är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. Dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor.

Alunrot – är en favorit för höstplanteringar. Det finns ett stort utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade.

Prydnadskål – är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra i en plantering med andra växter.

Cyklamen – är en fin utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus.
Ett tips är att plocka in några blommor och sätta i en liten vas på bordet.

Krysantemum – är en annan klassiker som finns i mängder av glada färger. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid.

Text & tips: Blomsterfrämjandet

Senast uppdaterad: 2020-07-04 13.32