Öckerö Nät AB

5G ersätter inte fiber

Frågan om 5G kommer ersätta hushållens fiberanslutningar är en vanlig fråga bland konsumenterna. I en artikel i tidningen Ny Teknik sätter nu operatörerna på allvar ner foten.

På tidningens fråga om man bör invänta 5G istället för fiber svarar såväl Telia som Telenor nej.

"Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia, som liksom Telenor säljer både fiber och mobilitet", säger Björn Berg, informatör på Telia Sonera, till Ny Teknik

"En fördel med fiber är att man får den hastighet man köpt, i alla fall nästan. I mobilnäten varierar det", säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor till tidningen.

Även Fredrik Tufvesson, 5g-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, anser att 5G inte ersätter fiber.

"Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5g", uppmanar Fredrik Tufvesson.

Läs hela artikeln på Ny Tekniks webbsida här

Senast uppdaterad: 2016-04-19 10.11


Öckerö Fastigheter är samlingsnamnet för kommunens fastighetsbolag. Vi är verksamma inom affärsområdena bostäder, lokaler och nät. Öckerö Fastigheter förvaltar bostäder, lokaler, servicehus, skolor, idrottsanläggningar och en digital IT-infrastruktur på Öckeröarna.

ÖCKERÖ FASTIGHETER | 031-764 56 00 | info@ockerofast.se

ÖCKERÖ NÄT | 031-763 24 05 | ockeronat@ockero.se

Gilla oss på Facebook
Vi finns på LinkedIn
Följ oss på Instagram