Glöm inte att kontrollera din brandvarnare

Nu när den mörkare säsongen börjar komma tycker många att det är trevligt med levande ljus. Men levande ljus är också en av de vanligaste orskerna till bostadsbränder. Glöm därför inte bort att kontrollera din brandvarnare.

Brandvarnare kan rädda liv, och det är hyresgästen som ansvarar för att ha en brandvarnare som fungerar. Se till att alltid ha minst en brandvarnare och kontrollera regelbundet att den fungerar. Har du ingen brandvarnare – hör av dig till oss så får du en. Kontrollera ofta att den fungerar genom att trycka på den lilla röda knappen, rengör den och byt batterier en gång om året.

Brandvarnaren ska vara placerad så att den varnar dig när du sover och sitta i taket minst 50 centimeter ut från närmaste vägg. Om du har en stor lägenhet behöver du flera brandvarnare.

En brandfilt och en brandsläckare kan också vara en bra idé. En spisvakt är ett bra hjälpmedel om man vet med sig att man kan glömma spisen på. Den har en automatisk övervakning av spisen med en inbyggd timer som gör att spisen stängs av om den varit på för länge eller om det skulle börja brinna. Mindre bränder i hemmet kan släckas utan speciell utrustning. Om det börjar brinna på spisen kan du kväva  elden med ett lock eller en brandfilt. OBS! Häll aldrig vatten på brinnande olja. Eld i trä, tyg eller papper kan du släcka med vatten eller kväva med en filt eller matta.

Senast uppdaterad: 2017-10-25 20.11